Zastava Srbije

UTVRĐEN USTAVNI OSNOV ZA IZMJENE ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BIH: Prijedlog zakona predviđa da će vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imati pravo prvenstva, odnosno prednost nad tim privilegovanim vozilima pod pratnjom

20.04.2017.


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Arnaut je, obrazlažući predloženi zakon, ukazao da se radi samo o drugačijem postavljanju prioriteta u odnosu na postojeći zakon.

- Prema postojećem zakonu, vozila pod pratnjom, dakle vozila pod sirenama političara, imaju pravo prvenstva nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima. Prijedlog zakona predviđa da se prioritet zamijeni, a to je da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva, odnosno prednost nad tim privilegovanim vozilima pod pratnjom - pojasnio je Arnaut.

Komisija nije podržala Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, koji je predložio poslanik Damir Arnaut.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 19.04.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija